Мултимедия

Най-добрите безплатни мултимедиини програми
Безплатен Аудио-Видео плеър – VLC
vlcМоже би най-добрият Аудио-Видео плеър – превъзхожда в много отношения и платените си конкуренти. Отваря почти всички аудио и видео формати включително и HD видео, .flv, .х264, както и DVD от всички региони. Не се нуждае от допълнителни кодеци и отваря дори само части от видео или аудио файлове. VLS има вградени много допълнителни функции – аудуо/видео конвертор, снимка на екрана, различни скорости на възпроизвеждане и пр.

Възпроизвежда всички възможни видео и аудио формати. Не изисква допълнителни кодеци.
Посредствен интерфейс.

Безплатен Аудио-Видео плеър – KM player
kmp Отличен Аудио-Видео плеър, които също не се нуждае от допълнителни кодеци. Програмата разполага с много функции и доста добър, професионално изглеждащ интерфейс. Поддържа голям брой аудио и видео формати, субтитри на почти всички езици, както и частични или повредени файлове.

Отличен интерфейс. Не изисква допълнително кодеци
Някои от функциите са объркващи, голям размер на инсталация

Безплатен Аудио-Видео плеър – Media Player Classic
mpc Малък по размер и лесен за използване плеър. Поддържа повечето аудио и видео формати, както и HD видео. Програмата разполага с богат набор от функции, възможност за запис на TV програми (при наличие на тунер) и има версия за x64 системи.

Лесна за използване и малка по размер. Не изисква много компютърни ресурси
Липса на някои второстепенни функции

Безплатен Графичен редактор – LightBox Free
lbf Малка и лесна за използване програма за обработка на дигитални изображения. Има повечето основни функции на професионалните редактори и е напълно достатъчна за обработка на домашни снимки. Не изисква много компютърни ресурси и работи добре дори и на по-стари компютърни системи.

Лесна за използване. Добър набор от функции за безплатна програма
Посредствен итерфейс. Вградени реклами

Безплатен Аудио-Видео конвертор – Quick Media Converter
qmc Лесен за употреба конвертор за PSP, PS3, Xbox, Wii, iPod, iPhone… Конвертира от и на почти всички формати – flv, avi, divx, xvid, mpeg4, h264, mp3… За по-опитните потребители, програмата има “Експертен режим”, които позволява по-голяма гъвкавост при конвертиране.

Подържа почти всички аудио / видео формати. Лесна за използване дори и от начинаещи
Някои малки бъгове
Безплатен Аудио-Видео конвертор – Format Factory
ff Много добъра програма позволяваща конвертиране от и на почти всички видео и аудио формати. Поддържа огромен брой формати за мобилни телефони – iPhone, Nokia, Sony Ericsson, Blackberry, Samsung…, както и за мобилни устройства и игрови конзоли – iPod, Zune, Creative, PSP, PS3, Xbox 360, Wii… Позволява конвертиране и на снимки, както и създаване на дискови образи (ISO).

Добър интерфейс. Огромен набор от функции за работа с всякакви мултимедийни файлове. Интерфейс и на Български език
Рекламен банер, трудна за начинаещи

Безплатна програма за запис на DVD/CD дискове – InfraRecorder
ff Добра програма за запис на DVD/CD дискове. Поддържа всички основни формати и работи с всички видове CD-та и DVD-та, включително двуслойни дискове.

Изчистен и опростен интерфейс, лесен за работа. Не съдържа адуера “Open Candy” за разлика от повечето подобни безплатни програми.
Не поддържа Blu-Ray и HD-DVD дискове. Липса на някои допълнителни функции.